Un spot alternatiu sobre la Marató de la Pobresa triomfa a la xarxa

De l’abisme antagònic: de tot el que distancia la caritat que humilia de la solidaritat que transforma, ha nascut ‘No falten cadires, sobra cinisme’. Un treball audiovisual que qüestiona obertament la Marató de la Pobresa de TV3 i aquells que la patrocinen (Abertis, La Caixa, Movistar, entre d’altres). En menys de 12 hores, el vídeo ha multiplicat per 10 les visites rebudes per l’anunci oficial de la Marató a Youtube i ha superat les 15.000 visualitzacions.

Sobren cínics i cinisme
El treball, una lectura crítica i contrapublicitària que imita i replica l’anunci oficial, ha estat impulsat des dels moviments sociopolítics sabadellencs. Membres del SIPS, l’MPS, la PAHC, la CUP i la comunitat amazigh han prés part per criticar la hipocresia d’aquells emporis econòmics que desnonant (La Caixa), acomiadant amb beneficis (Telefònica) o enriquint-se amb autopistes amortitzades (Abertis) pretenen, en una operació de marketing, presentar-se com agents actius en la lluita contra la pobresa, l’exclusió i la marginació social.

Pobresa als Països Catalans
Una pobresa que afecta avui 1’3 milions de persones a Catalunya -2’7 milions als Països Catalans- i que no és de nou encuny. La pobresa a Catalunya és crònica i està cronificada: des de fa tres dècades, situa un 20% de la població en paràmetres de vulnerabilitat i exclusió. Els darrers cinc anys de crisi han aguditzat l’empobriment, que ja afecta una de cada cinc persones a Catalunya. La població major de 65 anys és el col·lectiu més vulnerable amb una taxa de risc a la pobresa del 25,1%, seguida dels menors de 16 anys (23,4%). 1 de cada 5 llars catalanes té uns ingressos anuals inferiors a 14.000 euros mentre el 32% de les llars catalanes tenen la percepció d’arribar a finals de mes amb dificultat.

Les darreres dades disponibles sobre l’index de Gini català, que mesura les desigualtats, descriuen una estructura social on el 20% més ric de la població accedeix al 37% de la renda, mentre el 20% més pobre només accedeix al 7,9%. El 10% de les llars més favorides a Catalunya ingressen 7,6 vegades més que el 10% de les llars més pobres. A l’Estat espanyol, el 10% més ric controla el 41% de la riquesa i l’1% més ric detenta el 18,23%.

Empreses que mai perden i sempre guanyen
Aquesta realitat social conviu amb un beneficis extraordinaris de les majors empreses de l’IBEX 35 -entre elles, algunes de les patrocinadores- que en els darrers cinc anys de crisi han guanyat més de 230.000 milions d’euros en beneficis nets. I amb un frau fiscal català que s’apuja als 16.000 milions, quan la millor previsió de la Marató és superar els 10 milions de recaptació. El cas de CaixaBank, una de les entitats que donen suport, és paradigmàtic. Des de l’inici de la crisi ja ha guanyat 8.612 milions d’euros en beneficis nets: 4’7 milions d’euros al dia, 200.000 euros l’hora, 3.000 euros al minut, 55 euros al segon. Només dos dies de guanys de ‘la Caixa’ cobririen els objectius de la Marató. És per aquest motiu, que el vídeo apel·la, front la caritat oficial, a «la solidaritat, la consciència i la lluita». I ho fa afegint un altre element d’actualitat: els mossos d’esquadra de paisà i braçalet que han perimetrat les darreres mobilitzacions socials contra les retallades. Una metàfora que recorda l’antològic ‘Diccionari del Nou Ordre Mundial’ d’Eduardo Galeano, quan escrivia: «Riquesa: segons els rics, no produeix la felicitat. Segons els pobres, produeix quelcom força semblant. Però les estadistíques indiquen que els rics són rics perquè són pocs, o les forces armades i la policia se n’ocupen d’aclarir qualsevol possible confusió al respecte».

L’economista Josep Maria Busqueta, del setmanari d’Economia Crítica Taifa, ja va escriure la setmana passada una dura anàlisi titulada «La Marató per la pobresa: un exemple per entendre la dinàmica present i futura del capitalisme». Fins i tot dins de la casa, el periodista de TV3 Joan Carles Peris ha escrit un post al seu bloc reclamant que s’informi sobre les «causes reals» d’una pobresa que és estructural.

David Fernández
Fuente: http://www.setmanaridirecta.info/noticia/un-spot-alternatiu-sobre-marato-pobresa-triomfa-xarxa
¡Haz clic para puntuar esta entrada!
(Votos: 0 Promedio: 0)

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Scroll al inicio